HBB.fi - Etusivu - Tarina

YRITYKSEMME TARINA

Hassua kyllä, Helsingin Kotimajoitus sai alkunsa Tukholmassa. Olin menossa sinne konferenssiin syksyllä 2003, ja tarjottu hotelli oli paitsi kallis, myös kovin steriilin näköinen. Kaupungin matkailusivujen avulla löysin helposti vaihtoehdon: päätin kokeilla kotimajoitusta. Paikallinen B&B-toimisto hoiti varausmuodollisuudet sujuvasti, ja päädyin Stureplanin lähelle Sandran kotiin.

Sandran luona sain oman kauniin ja rauhallisen huoneen, hieman juttuseuraa emännästä ja hänen muista vieraistaan ja ennen kaikkea tunsin todella viihtyväni. Samalla mieleen palautuivat muistot interrail-matkalta Britteinsaarilla, jossa parasta oli majoittuminen ihmisten koteihin.

  Miksi ei Helsingissä?

Tukholmasta palattuani jäin miettimään, miksi Helsingissä ei ole vastaavaa. Päätin ottaa asiasta selvää, kun muutamaa vuotta myöhemmin ajankäyttöni salli kaivaa ajatuksen taas esiin.

Selvitin ensin juridiset kysymykset suhteessa verottajaan, palo- ja pelastuslaitokseen, terveysvalvontaan, poliisiin sekä silloiseen kauppa- ja teollisuusministeriöön. Missään ei nähty asialle estettä, vaan päinvastoin ajatukseni sai pelkkää kannustusta.

Yllä mainitsemani tukholmalaisen B&B-toimiston omistaja Amira osoittautui uskomattoman avuliaaksi ja hyväksi tietolähteeksi. Hänen kokemuksiensa ja kannustuksensa avulla asia tuntui selvältä: perustaisin Kotimajoitusyhdistys ry:n. Suomen yhdistyslaki monimutkaisuudessaan palautti minut kuitenkin maanpinnalle, ja totesin, että olisi paljon helpompaa pyörittää toiminimeä.

  Yrittäjäksi - minäkö?

Vastoin pelkojani yrityksen perustaminen oli ensikertalaiselle myönteinen kokemus. Kannustusta ja neuvontaa oli saatavilla enemmän kuin ehdin tarvita. Muodollisuuksien jälkeen aloin rakentaa majoitusverkostoa, ja elokuussa 2007 saapuivat ensimmäiset vieraani Costas ja Eleni Kreetalta.

Vaatimattoman alun jälkeen sana alkoi kiiriä, yhteistyö Helsingin matkailutoimiston kanssa käynnistyi, majoittajien verkosto kasvoi nopeasti, samoin kuin yhteistyökumppaneiden kirjo, ja vierasmäärät lisääntyivät. Ennen kaikkea palaute oli ylitsevuotavan positiivista niin isäntäperheiltä kuin vierailta. Jatkopäätös oli helppo: tästä ei voinut luopua.

Tällä hetkellä Helsingin Kotimajoitus on minulle rakas ja monen ihmisen elämää rikastuttava harrastus. Kotimajoitus ei ole eikä sen tarkoituskaan ole olla kultakaivos. Alan "hard business" jääköön kalifornialaisille - minulle riittää, että tunnen olevani oikealla asialla.


Tapani