HBB.fi - Etusivu - Majoittajaksi

HALUATKO MAJOITTAJAKSI?

Jos sinulla on huone tai pari ainakin ajoittain tyhjillään, eikä haittaisi, jos silloin tällöin kävisi mukava vieras, jonka kanssa vaihtaa pari sanaa, olet tervetullut verkostoomme.

Kotimajoitus hoitaa muodollisuudet. Sinä vain majoitat - samalla tavalla kuin serkkusi tai veljentyttäresi.

Vieraasi ovat koti- tai ulkomaisia, miehiä, naisia, pariskuntia, perheitä jne. sinun oman valintasi mukaan ja he tulevat silloin kun sinulle sopii. Kiitoksen ja hyvän mielen lisäksi saat rahallisen korvauksen.

Kotimajoitus on osa modernia jakamistaloutta ja se on ekologinen vaihtoehto.

"Mielenkiintoisia ihmisiä, mielenkiintoisia tarinoita."

- Näin kommentoi muuan emäntä ensikokemuksiaan kotimajoitustoiminnasta.

Hyödyllisiä tiedostoja

Sopimuspohja (pdf)
Ohje vieraan vastaanottamiseen (pdf)
Verotusohje (pdf)

Usein kysytyt kysymykset majoittamisesta


Mitä HBB tekee hyväksesi?

HBB:n toiminta perustuu vahvasti siihen että kaiken täytyy olla isännälle/emännälle mahdollisimman vaivatonta ja vähän sitovaa. Käytännössä tämä merkitsee että HBB

 • luo ja ylläpitää maksutta internet-sivut joilla kotisi esitellään;
 • markkinoi sekä itsenäisesti www-sivuilla ja sosiaalisessa mediassa että yhteistyössä kaupunkien matkailutoimistojen kanssa osallistuen samalla aktiivisti alueen matkailustrategioiden kehittämiseen;
 • hoitaa myyntineuvottelut, onhan vieraillamme usein lukuisia kysymyksiä ennenkuin päättävät minkä majapaikan haluavat;
 • ylläpitää varauskirjaasi – sinulle riittää oma henkilökohtainen kalenterisi;
 • neuvoo vieraat perille luoksesi ja antaa heille vahvan paketin matkailuun liittyvää perustietoa minkä jälkeen sinun ei tarvitse muuttua informaatiotoimistoksi enempää kuin itse haluat;
 • hoitaa laskutuksen ja vuokranmaksun kaikkien osapuolien kannalta turvallisesti;
 • raportoi vuokrakertymäsi vuoden lopussa ja toimittaa tueksesi viimeisimmät vero-ohjeet;
 • suodattaa pois rahanpesijät, prostituoidut, tai muuten ei-toivomasi vieraat.
HBB tekee siis aika monta asiaa jotka muilla majoitusalustoilla jäävät isännän/emännän vastuulle. Ja kaiken teemme ilolla, emme tyydyttääksemme pörssikursseja.

Miten varaaminen toimii?

 1. Vieras ottaa yhteyttä ja kysyy tiettyä kohdetta tai kertoo matkansa ajankohdan ja tarpeensa.
 2. Kotimajoitus kysyy majoittajalta, sopiiko ko. vieras ja ajankohta
 3. Jos majoittaja vastaa myöntävästi, teemme vieraalle alustavan varauksen sekä tarjouksen, joka on Kotimajoitusta ja majoittajaa sitova.
 4. Kun vieras hyväksyy tarjouksen, Kotimajoitus laskuttaa vierasta ja lähettää tälle infopaketin, jossa on majoittajan yhteystiedot ja saapumisohjeet sekä muuta tietoa kohteesta ja matkasta.
 5. Kun majoittaja on vastaanottanut vieraan, Kotimajoitus siirtää vuokran majoittajan tilille.

On-line varausmahdollisuus puuttuu tarkoituksella. Koti säilyy kotina, kun majoittaja voi päättää kalenterinsa ja aikataulunsa vasta, kun saa varauspyynnön, eikä hänen tarvitse ylläpitää jotain julkista tarjolla/ei-tarjolla-kalenteria.

Olenko sopiva majoittajaksi?

Melkeinpä kuka tahansa voi ryhtyä majoittajaksi. Verkostomme on varsin heterogeeninen, mutta kaikkia yhdistää halu avata ovensa matkailijalle. Joukossa on niin nuoria kuin eläkeläisiä, lapsiperheitä, pariskuntia ja sinkkuja, miehiä ja naisia, ja on opettajaa ja tutkijaa, lääkäriä ja johtajaa kuin myös toimistovirkailijaa ja myyntiedustajaa.

Motiivit ovat myös moninaiset: jollakulla päällimmäisenä on tarve saada vähän sivutuloa, toisella hieman vaihtelua arkeen, kolmas tahtoo tarjota lapsilleen kontaktien tuomaa kansainvälisyyskasvatusta ja yksi vain haluaa sydämensä pohjasta "passata". Eräs espoolainen perheenäiti on sanonut: "Kun kerran emme voi kovin paljon matkustella maailmalla nyt, kun lapsemme ovat pieniä, annetaan maailman tulla kotiimme".

Syitä, miksi jokin koti ei sovi verkostoomme, on aika vähän. Hyvin huonojen kulkuyhteyksien takana olevaa paikkaa harvoin kannattaa tarjota. Käytännössä merkittävin este on kesken oleva mittava remontti. Silloin kannattaa odottaa, kunnes paikat ovat suurin piirtein kunnossa.

HBB on myös sosiaalinen verkosto. Tapaamme silloin tällöin nyyttärikutsuilla jonkun kotona ja vaihdamme kuulumiset asiasta ja asian vierestä, pohdimme mahdollisia ongelmia ja lähestymistapoja niihin. Samalla jaamme sattuneita riemullisia kommelluksia, kaikki tämä hyvin lämpimässä ilmapiirissä.

Tarvitsenko hygieniapassin?

Ei tarvita, sanoo Helsingin kaupungin johtava terveystarkastaja. Jos olet epävarma osaamisestasi, kertaa perustiedot netissä

Tarvitaanko taloyhtiön lupa?

Ei tarvita, niin kauan kuin et harjoita ammattimaista majoitustoimintaa. Pienessä yhtiössä on hyvä, että naapurisi tietävät vieraastasi ja halutessaan osaavat esimerkiksi heittäytyä juttuseuraksi. On tarkoituskin, että myönteisiä kontakteja syntyy. "Saadaan vähän kansainvälistä tatsia", totesi eräs naapurini.

Saanko valita vieraani?

Kyllä saat. Julkisesti emme voi ilmoittaa, että et halua esimerkiksi tietynmaalaisia vieraita, mutta saadessasi varauspyynnön päätät itse, vastaatko kyllä vai ei. Perusteluja ei tarvitse esittää.

Kuinka paljon passataan?

Vierasta sopii palvella siinä mitassa, kuin se tuntuu itsestäsi luontevalta. Jos sinulla on palvelugeeni, kotimajoitus antaa sinulle erinomaiset puitteet toteuttaa itseäsi. Toisaalta, jos esimerkiksi et ehdi laittaa ja kattaa aamiaista, sovi vieraan kanssa ennakkoon että tämä huolehtii asiasta itse.

Tärkeintä on, että palvelutaso kerrotaan ennen kuin vieras tekee varauspäätöksensä.

Miten vastaanotan vieraan?

Katso toimintaohjeet (pdf).

Mitä jos vuokraan koko asuntoni?

Se käy hyvin. Järjestä silti mielellään itsesi tai joku luottohenkilösi vastaanottamaan vieras. Poikkeustapauksessa voit jättää avaimet noudettavaksi esim. lentoaseman säilytyspalvelusta.

Jätä vieraallesi pieni kirje, jossa voit muun muassa kertoa naapureista ja ympäristöstä sekä antaa neuvoja pesukoneen ja keittiön käytöstä ynnä muusta tarpeellisesta.

Viikkosiivouksen tekee pääsääntöisesti vieras, jos hän viipyy pidempään. Loppusiivouksen suhteen on parempi, että huolehdit siitä itse. Vieraalla ei välttämättä ole siihen mahdollisuutta, jos esimerkiksi hänen lentonsa lähtee aamuvarhaisella.

Onko tämä turvallista?

B&B-kulttuurin suosio maailmassa osoittaa, että ongelmat ovat äärimmäisen harvinaisia. Ihmisillä näyttää olevan luontainen tarve kunnioittaa toisen kotia etenkin kun koko varausprosessi on alusta lähtien hoidettu suorana kontaktina ihmiseltä ihmiselle, ei kasvottoman varauskoneen välityksellä. Jotain voi aina mennä rikki, ja siitä vieras on sitoutunut olemaan vastuussa. Helsingin Kotimajoitus auttaa tarpeen mukaan asian selvittelyssä.

Entä jos vieras ei tulekaan?

Näitä tapauksia ei juuri esiinny, mutta periaatteessa aina reissussa voi sattua jotakin - vaikka passi hukkua - ja matka tyssätä kesken kaiken. Vieraan ennakkoon maksama vuokra tulee tilillesi joka tapauksessa sopimuksen (pdf) mukaisesti.

Verotus

Kotimajoituksesta saamasi tulo verotetaan pääomatulona, siis lievemmin kuin ansiotulo yleensä. Tulosta saa myös tehdä vähennyksiä, kuten yhtiövastike, vesi, sähkö, lämpö ja vuosikorjauskulut yms. siltä osin, kuin ne kohdistuvat vuokrattuun huoneiston osaan. Katso lisää ohjeesta (pdf).

Oikeudet ja velvollisuudet

Isännän ja Kotimajoituksen keskinäiset vastuut päätetään yhdessä kirjallisesti. Katso sopimuspohja (pdf).

Miten liityn HBB-verkostoon?

Se on helppoa. Ota yhteyttä Helsingin Kotimajoitukseen hbb@hbb.fi niin jutellaan lisää ja sovitaan tapaamisaika.

Minkälaista on ollut palaute?

Palaute on ollut myönteistä ja mielenkiintoista. Voit lukea vieraiden ja majoittajien antamia palautteita (pdf).

Katso myös Facebook-sivumme ja sinne tulleet kommentit.